Skip to main content

Топ 10 справ чим би зайнятися на карантині, та відчути покращення у дома

До 11 травня по всій Україні діє карантин. У місті офіційно заборонили всі масові заходи. Очевидно, що в містах не працює нічого з того, що ми звикли вважати розвагами і культурним дозвіллям: бари, кав’ярні, кінотеатри, театри, ресторани, музеї, виставки, торгові та розважальні центри, спортзали, басейни. І сьогодні, коли закінчується вже одинадцятий день карантину, виявляється, що це все не є необхідним для розуму, балансу мислення і збереження здорового глузду.

Досить бути вдома і знайти або згадати по-справжньому улюблена справа. Ми вирішили згадати домашні розваги і корисні заняття, до яких можна залучити всю сім’ю і зберегти настрій в цей нелегкий час.

Кулінарія

Правда ж, знайома ситуація, коли в записній книжці і в нотатках на лептопі збережено кілька десятків цікавих, смачних і простих рецептів, а приготувати ніяк не виходить?

Кулінарні успіхи додадуть трохи гарного настрою

Зараз саме час зібратися з думками і, маючи купу вільного часу, поекспериментувати на кухні. Сім’я буде приємно здивована, а ви відчуєте, як емоційний тягар падає з ваших плечей. Приготуйте те, що любите з дитинства, те, що вам вдається найкраще, і врешті-решт те, до чого руки не доходили кілька років. Це можуть бути десерт – млинці, кекси, печиво або пиріг – або цілий обід з першого і другого. Так чи інакше, це заняття варто хоча б одного карантинного дня.

Офлайн-гри

Всім нам важко пригадати, коли в останній раз ми занурювалися в старі ігри без використання гаджетів. Саме час присвятити цьому кілька вечорів.

Лото – проста гра для всієї родини

Дітям буде цікаво хоча б зануритися в епоху офлайн-ігор, які вони не застали, народившись у цифровому світі.

Старі фотографії

Крім цього, просто подивіться фотографії – не на смартфоні, а паперові, які зараз здаються мамонтами, закам’янілими рештками, від яких до нас сотні років.

Фотоальбом нагадає багато прекрасного

Ви відкриєте для себе багато нового, подивіться на себе, сім’ю і друзів через призму ніжності і ностальгії і вам гарантовано буде над цим подумати і що згадати!

Хобі та хендмейд

Перше, на що можна спрямувати свою креативність, – це створення медичних масок.

У той час, коли їх немає в аптеках, ми можемо робити їх власними руками з марлі, бинтів та простої тканини. Так ви отримаєте не лише дефіцитну нині річ, але і практично твір мистецтва, таке, якого немає більше ні в кого в світі.

Протягом двох тижнів щоденно можна малювати, шити, вишивати, майструвати дерев’яні, скляні, тканинні, пластилінові іграшки, ліпити з глини, розписувати посуд, малювати на склі і навчати всім цим ремесел своїх дітей.

Прибирання (в тому числі масштабна генеральна)

Це не розвага, однак дуже важливо підтримувати чистоту в приміщенні тоді, коли ви постійно знаходитесь дома.

Генеральне прибирання – корисне делоФото з відкритих джерел

Радимо один день повністю присвятити генерального прибирання. Ретельно вимийте всі поверхні, стать, дістаньтеся до кутів і стелі, виперіть та випрасуйте гардини і завіски, помийте дзеркала, вікна, холодильник, мікрохвильову піч. Виперіть дитячі іграшки, сезонний одяг і речі, які давно не носили, і підготуйте їх до весни.

Можете пересадити квіти у вазонах, переставити меблі по-новому, дістати нову скатертину, полагодити речі, які давно чекають своєї черги. Все, що давно відкладалося, повинно бути зроблено зараз. Пам’ятаємо, що чистота будинку – один із запорук здоров’я сім’ї.

Розвантаження шафи

Відкрийте шафу і чесно зізнайтеся собі, які саме речі ви не носили рік і довше, а значить – не надягнете ніколи. Не варто в черговий раз відкладати речі, мовляв, одягну їх пізніше, не хочу викидати/віддавати.

Розбір гардеробу варто проводити регулярно

Якщо у вас невідповідна одяг: нестильне, мала, потьмяніла, вылиняла, розтягнулася, упакуйте її, щоб віддати тим, кому вона потрібна. Звичайно, після карантину. Якщо ж речі мають гарний вигляд, але вам набридли, розмістіть оголошення на онлайн-платформах з продажу одягу. Вам – кілька сотень гривень у гаманець, комусь- класні речі і нуль сміття.

Це подарує вам емоційне розвантаження. Відчуєте, як покращиться ваш настрій і буде здаватися, що в будинку стало легше дихати.

Релакс – перезавантаження

Виспіться за пару років університету, за сесії, за гучні вечірки, за кілька безсонних з-за дедлайнів і проектів ночей, за нічний дитячий плач. Виспіться не тільки минуле, але і на майбутнє. Бо закінчиться карантин і всі знову заживуть активної зайнятої життям.

Карантин неабияк допоможе розслабитися

Крім сну, радимо порадувати своє тіло і шкіру ваннами, корисними процедурами, йогою, живильними масками. Подивіться в інтернеті, які корисні масла і косметику ви можете придбати, враховуючи свої смаки й потреби. Виділіть трохи часу, щоб підібрати собі новий шампунь, нічний крем для рук, олива для обличчя та інше. Зараз виберете, а купіть після карантину.

Домашній спорт

Щоб не набрати зайвої ваги в умовах, коли не можна гуляти на вулиці, варто задуматися над спортивними вправами, щоб тримати тіло в тонусі. Знайдіть в YouTube вправи, які можна виконувати вдома.

Спортом можна займатися в будь-який час і практично в будь-якому місці

Завантажте міні-програму з йоги, займайтеся фітнесом, стретчінгом, робіть розтяжку, скручування, бігайте на місці, вчіться стояти на голові, на руках, в планці. Одним словом, все, що ви любите, можна робити поза спортзалу.

Самоосвіта: новий мову, нові знання

Тепер у нас багато вільного часу. Практично весь час вільно. Його слід розподілити мудро – не тільки розваги, але і на роботу мозку. Недовчений англійська мова – болюча проблема для багатьох людей різного віку.

Займіться з дітьми вивченням іноземних мов – навчайте їх, що знаєте самі, або вчіться разом за уроками в інтернеті.

До речі, карантин можна присвятити плідної підготовки до ЗНО – в мережі є сотні вправ і варіанти минулорічних завдань, які корисно вирішувати майбутнім абітурієнтам. Зокрема, на телеканалі “Рада” і на YouTube-каналі Міністерства освіти і науки можна подивитися декілька уроків з української мови та літератури. А на платформі Prometheus можна підготуватися до ЗНО з української мови та літератури, історії України, математики та англійської мови.

Також радимо відвідати ще кілька ресурсів, виклавши безкоштовний доступ в свої продукти та курси:

  • Міжнародний онлайн-проект Coursera – доступно 3800 курсів і 400 спеціалізацій з університетів.
  • Виступи з TEDxKyiv – видеобиблиотека з цікавими лекціями.
  • WiseCow – лекції про кіно, музиці, літературі, історії.
  • Освітній ресурс EduHub.in.ua – дев’ять лекції за темами: “Управління людьми і проектами”, “Емоційний інтелект”, “Персональна ефективність”, “Продажу і комунікації”, “Мистецтво викладання”, “Школа HR”, “Діти покоління Z”, “Екологія”, “Чесна країна”.

Кіносвіт і кнігомір

Саме зараз ми можемо сповна скористатися всіма культурними здобутками людства і поринути у світ літератури та кіномистецтва. В інтернеті більшість з них – до наших послуг.

Вдома можна влаштувати кінозал

Додивіться серіал, на який постійно не вистачало часу, подивіться документальні фільми та візуальні гіди з відомих музеях світу, старі телезаписи театральних вистав. Цінителям ретровещей радимо послухати улюблені платівки, радіоспектаклі, переглянути діафільми.

КОМУНАЛЬНЕ НЕКОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО "МІСЬКА ДИТЯЧА ПОЛІКЛІНІКА №12" ХАРКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ